IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом, г-жо Потс! Анджела Лансбъри почина на 96 години

12 октомври 2022 17 40

Известна с множеството си роли както на сцената, така и на екрана

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

„Усмихни се, дете. Накрая всичко ще се нареди. Ще видиш“.

Една от любимите ми реплики от анимацията „Красавицата и звярът“, изречена през далечната 1991 година. Колкото и странно да звучи, всъщност любимият ми герой от филмчето не е нито Бел, нито красивият звяр, нито пеещият свещник. Сърцето ми пленява г-жа Потс, която успява винаги да намира позитивното във всяка ситуация и вярва безрезервно в любовта.

Анджела Лансбъри, която озвучава симпатичния чайник, почина вчера на 96 години. Тъжна новина не само за холивудския, но и за света на Бродуей. Актриса, чиято кариера се простира повече от пет десетилетия, изнасяйки на екрана и на сцената едни от най-добрите персонажи. Освен с озвучаването на мисис Потс, Лансбъри става известна и с ролята си на Джесика Флетчър в „Убийство по сценарий“, където играе цели 12 години.

„Децата на дейм Анджела Лансбъри с тъга съобщават, че тяхната майка почина спокойно в съня си в дома си в Лос Анджелис на 11 октомври 2022 година, само пет дни преди да навърши 97 години“, гласи официалното съобщение на семейството. В допълнение на трите си деца – Антъни, Дейдре и Давид, тя оставя след себе си трима внуци – Питър, Катрин и Йън, както и петима правнуци и брат си Едгар.

Анджела Бриджид Лансбъри, бъдещата г-жа Потс, е родена в Белфаст в семейството на Мойна Макгил и втория ѝ съпруг Едгар Лансбъри. Нетърпелива да определи бъдещето на дъщеря си, майка ѝ води малката Анджела на представления в лондонския Old Vic и я записва в училище за изкуства и танци. За съжаление, семейството попада в трудна ситуация и се изправя пред банкрут, след като Едгар умира през 1934 година, когато Анджела е само на 9 години.

Войната само усложнява положението на семейството, така че през 1940 година те се местят в Ню Йорк, където Мойна рестартира актьорската си кариера и тръгва на турне, оставяйки дъщеря си да се грижи за братята близнаци Едгар и Брус. Следва местене в Лос Анджелис, където Мойна започва работа в магазин, но помага на дъщеря си да тръгне на прослушвания. Така попада в MGM и във филма Gaslight на Ингрид Бергман. Тогава е едва на 17 години и печели първата си номинация за „Оскар“.

„Благодаря на майка ми, която откри в мен способността да се превъплъщавам в друг човек, освен в малкото момиченце, което бях“, казва Лансбъри през 2018 година.

През 1946 година печели втората си номинация за „Оскар“ за ролята на певицата Сибил Вейн в „Портретът на Дориан Грей“. Въпреки големите успехи, Анджела не усеща вниманието, което търси и затова решава да се отдаде на семейството. Омъжва се на 19 години за Ричард Кромуел, който обаче се оказва гей. Двамата остават приятели до смъртта му през 1960 година. След това се завръща към киното и сцената, доказвайки че вниманието към нея не само е заслужено, но е и задължително.

След новината за смъртта на Лансбъри, колеги и приятели изразиха своята тъга и уважение в социалните мрежи.

„Един от най-запомнящите се моменти в живота ми беше да бъда в звукозаписното студио с г-жа Лансбъри, когато тя пя първата песен от „Красавицата и звярът“. За мен, тези 2 минути и 46 секунди бяха вдъхновение за цял живот“, каза Роби Бенсън, който озвучава звяра в анимацията от 1991 година.

„Великата Анджела Лансбъри – една от най-многостранните, талантливи, грациозни, мили, остроумни, мъдри, класни дами, които някога съм срещал, ни напусна“, написа актьорът Джейсън Александър. Допълва, че огромният ѝ принос към изкуството ще се помни завинаги.

„Анджела Лансбъри – Тя, мили мои, беше ВСИЧКО“, бяха думите на Харви Фиерщайн.

През живота си актрисата получи 17 номинации за „Еми“, но не спечели нито веднъж. Все пак тя влезе в Залата на славата на телевизията през 1996 година. През юни тази година Лансбъри получи шестата си награда „Тони“ за постижения в театъра.

„Не губи надежда, скъпа. Ако я загубиш, губиш всичко“, казва г-жа Потс в „Красавицата и звярът“ и смятам, че няма по-правилни думи за финал.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари